Knjižničarji spoznavamo knjižnice …
Kratko poročilo strokovne ekskurzije DBL
(sobota, 19. 10. 2019, Trbovlje)

Društvo bibliotekarjev Ljubljana (DBL) je v soboto, 19. 10. 2019, organiziralo strokovno ekskurzijo v Trbovlje, ki se je je udeležilo nekaj več kot 15 udeležencev. Obiskali smo prenovljeno Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje, 11. festival novomedijske kulture – Speculum Artium in Rudarsko stanovanje na Njivi. Druženje smo zaključili s kosilom na klasičen ali knapovski način.

Uspešno izvedena enodnevna ekskurzija v Trbovlje je potekala v sklopu strokovnih srečanj Knjižničarji spoznavamo knjižnice …, ki jih enkrat letno organizira naše društvo. Namen teh ekskurzij je, da dobimo člani DBL priložnost, da spoznamo tudi knjižnice in lokalne zanimivosti nekaterih drugih krajev znotraj naše regije. Leta 2017 smo npr. spoznavali Komendo in Kamnik, leta 2018 pa nas je radovednost odpeljala v Litijo. Vsem udeležencem se zahvaljujemo za udeležbo, vse ostale pa vabimo, da se nam pridružite ob naslednji priložnosti.

Poročilo v PDF >>

TRBOULE – KRAJ, KJER SI TRADICIJA IN TEHNOLOGIJA SEŽETA V ROKE

Dan se je začel s čudovitim sončnim vzhodom. Oblaki so bili res lepo obarvani, če si le pogledal v nebo.

Iz ljubljanskega konca vodi v Trbovlje pet poti. Odločili smo se za najhitrejšo in do cilja prispeli ravno pravi čas. Ko smo prispeli v center Trbovelj, smo poiskali Sparovo parkirno hišo in držali pesti, da dobimo parkirno mesto, saj je le bila sobota in smo pričakovali, da bo tržnica zelo oblegana.

Ob 9.45 smo se vsi udeleženci zbrali pred vhodom v trgovino Spar in se odpravili čez cesto do starega rudarskega stanovanja na Njivi, kjer nas je pričakala muzejska svetnica gospa Jana Mlakar Adamič in nam predstavila življenje v rudarskih kolonijah nekoč. Dve posamezni zbirki ločuje ena stena in 40 let.

V Delavskem domu Trbovlje, ki združuje gledališko dvorano, kinodvorano in galerijo, smo si ogledali 11. festival novomedijske umetnosti Speculum Artium. Obiskovalci smo lahko osebno občutili, kakšno je življenje drevesa v tropskem pragozdu, pogledali skozi Davidove oči, si naredili sliko svoje mrežnice in si jo poslali po e-pošti.

Ob 12.00 nas je v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje sprejela direktorica knjižnice mag. Katra Hribar Frol. Razkazala nam je prostore in nam na kratko predstavila delovanje knjižnice. Knjižnica Toneta Seliškarja je največja splošna knjižnica v Zasavju

Kot zanimivost smo izvedeli, da so na različnih lokacijah v Trbovljah tudi knjigobežnice, ki jim rečejo knjižne st’laže.

Ob 13.00 je bil čas za kosilo v Gostilni Martin. Za nas so pripravili meni, s katerim so postregli tudi na Tednu zasavskih jedi.

Jedli smo funšterc s koprivo, svinjsko žulco z zelenjavo in jeternico malo drugače, s kruhovim čipsom, prekajen ramstek prešpikan s korenjem in slanino, vinski zos, gratiniran krompir z ajdovo kašo, granadirmarš (krompir s testeninami), sestavljeno solato. Za sladico smo imeli razstavljeno pehtranovo potico z vaniljevim sladoledom.

Program je objavljen na spletni strani DBL.

Pripravila: Marijana Abe
Dopolnila: Ana Češarek

(Skupno 610 obiskov, današnjih obiskov 1)