Predsednica Društva bibliotekarjev Ljubljana mag. Ana Zdravje je s svojo predstavitvijo zelene Knjižnice Šentvid na natečaju IFLA Green Library Award 2019 dosegla izredno visoko uvrstitev. V konkurenci 34 predstavitev zelenih knjižnic s celega sveta je zasedla zavidljivo 5. mesto in se uvrstila celo mesto višje kot New York Library Association s svojo predstavitvijo. Prvo mesto je letos pripadlo kolumbijski knjižnici Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard iz mesta Cali.


Foto: cali.gov.co

Nagrado Green Library Award od leta 2016 podeljuje krovna mednarodna knjižničarska organizacija IFLA, znotraj Skupine za okolje, trajnost in knjižnice (ENSULIB), ki deluje pod okriljem Sekcije za prezervacijo in ohranjanje.

Namen nagrade je:
– nagraditi najboljšo predstavitev zelene knjižnice, ki naslavlja zavezo k trajnostnemu ohranjanju okolja ter
– ozaveščanje o družbeni odgovornosti in vodenju knjižnic v okviru okoljske vzgoje.

Knjižnica Šentvid od svoje prenove leta 2014 deluje tudi kot zelena knjižnica. Ta v svetu že uveljavljeni koncept, ki zaznamuje moderne knjižnice 21. stoletja, je mag. Ana Zdravje v svoji knjižnici načrtno vpeljala kot ena izmed prvih pri nas. Druga najbolj znana zelena knjižnica v Sloveniji je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož.


Foto: MKL, Knjižnica Šentvid

Končni rezultati za leto 2019:
Zmagovalka četrtega natečaja IFLA Green Library Award:
Kolumbija, Cali: Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard

5 finalistov:
Madžarska, Kiskunfelegyha: Sándor Petöfi Town Library
Irska, Cork: The Boole Library at University College Cork
Francija, Reunion: Media Library of Saint‐Joseph
Slovenija, Ljubljana: Knjižnica Šentvid, MKL
ZDA, New York: “Sustainability Initiative of the New York Library Association”

Nagrado zmagovalki in priznanja vsem petim finalistom bodo podelili na letošnjem kongresu World Library and Information Congress (IFLA WLIC 2019), ki bo potekal med 24. in 30. avgustom v Atenah.

Več o nagradi in razglasitvi uradnih rezultatov si lahko preberete na naslednjih dveh povezavah: IFLA Green Library Award 2019 ter IFLA Green Library Award 2019 Winners Announced.

Če vas zanima tematika zelenih knjižnic, spremljajte portal Going green @your library.

Naši predsednici mag. Ani Zdravje ob tej priložnosti izrekamo iskrene čestitke za dosežen izjemen uspeh v svetovnem merilu.

V imenu DBL: Andrej Savnik in Ana Češarek

(Skupno 475 obiskov, današnjih obiskov 1)