Umrl je dr. Martin Žnideršič (1934–2020), soustanovitelj Slovenskega knjižnega sejma, človek, ki je poleg Lavoslava Schwentnerja najbolj zaznamoval slovensko založništvo. Star je bil 86 let. Martin Žnideršič je bil član Društva bibliotekarjev Ljubljana. Za izjemen prispevek pri krepitvi družbenega položaja knjižnic in knjižničarske stroke ter za njegov prispevek k razvoju in afirmacij knjižnic mu je Zveza bibliotekarskih društev Slovenije podelila Čopovo plaketo za leto 2016.

Na frankfurtskem sejmu se je leta 1971 rodila ideja o Slovenskem knjižnem sejmu, ki je kmalu prerasel v največjo kulturno prireditev v Sloveniji. Žnideršič je bil član prvega upravnega odbora ter govorec na prvem knjižnem sejmu na Gospodarskem razstavišču leta 1972.

Bil je avtor številnih strokovnih člankov, objavljenih v domačih in tujih publikacijah, za svoje dosežke na različnih področjih pa je prejel več pomembnih nagrad.

Rojen je bil 21. januarja 1934 v Slovenski Bistrici. Gimnazijo je obiskoval v Mariboru in Novi Gorici, nato pa se je vpisal na ljubljansko Ekonomsko fakulteto, kjer je leta 1962 diplomiral. Dve desetletji kasneje je doktoriral na Ekonomski fakulteti v Zagrebu z disertacijo Poraba knjige in posebnosti založniškega marketinga. Gre za prvo disertacijo s področja založništva pri nas.

Foto: Kamra.si

Dr. Žnideršič je dolga leta deloval tudi kot predavatelj; najprej je predmet knjigarstvo predaval na Pedagoški akademiji v Ljubljani, nato na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, potem pa še na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1995 in 2000 je bil predsednik Knjižničnega sveta Narodne in univerzitetne knjižnice. Bil je tudi član gradbenega odbora za gradnjo nove Univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Po upokojitvi je prejel naziv zaslužnega profesorja (2000).

Za svoje strokovno delo in prizadevanja je prejel številna priznanja in nagrade, nazadnje Schwentnerjevo priznanje za izjemen prispevek k razvoju knjižnega sejma ter nagrado Norman Forgue Award za dosežke na področju miniaturnih knjig (oboje 2014).

Martin Žnideršič je svoje poklicno življenje in zasebno predanost posvetil knjigi. Zasebno je svojo ljubezen do knjig izkazoval s predanim zbirateljskim delom. V štirih desetletjih prizadevanj je postal eden najvidnejših evropskih zbiralcev miniaturnih knjig in lastnik ene največjih tovrstnih zbirk v tem delu Evrope – zbirka šteje preko 3.000 miniaturk iz 57 držav. Svoje vseživljenjsko zbirateljsko prizadevanje je zaključil z več dragocenimi donacijami Mestni knjižnici Ljubljana – Slovanski knjižnici. Z donacijo miniaturnih knjig prebivalcem Ljubljane oziroma Mestni knjižnici Ljubljana leta 2010, ko je bilo mesto nosilec častnega naziva Svetovna prestolnica knjige, kot tudi s kasnejšo donacijo osebne knjižne zbirke Prešerniana, je odprl pot za nove možnosti promocije knjige in knjižnice.

Poleg tega je leta 1980 prejel tudi Listino knjige (najvišje priznanje jugoslovanskega založništva).

Za njegovo prizadevanje, znanje, izkušnje in mednarodni ugled se mu Društvo bibliotekarjev Ljubljana srčno zahvaljuje.

Vir:
Dr. Martin Žnideršič – novinar, založnik, predavatelj, zbiratelj. Portal KAMRA. Pridobljeno s https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/dr-martin-znidersic-novinar-zaloznik-predavatelj-zbiratelj.html

Priponka: dr. Martin Žnideršič [PDF]>>

(Skupno 475 obiskov, današnjih obiskov 1)