Društvo bibliotekarjev Ljubljana vabi svoje članice in člane na drugo srečanje v novem ciklu srečanj Popoldan z DBL, ki bo v ponedeljek, 10. junija 2024, ob 15.00 v Knjižnici Rog in v Centru Rog. Voden ogled Centra Rog traja eno uro in vključuje predstavitev zgodovine in prenove stare tovarne Rog ter predstavitev programov in dejavnosti novega kreativnega središča Centra Rog. Popeljali nas bodo v večino od devetih proizvodnih delavnic v pritličju, ki predstavljajo glavno dejavnost, razkažejo nam tudi dvorane, individualne studie, rezidenčna stanovanja in sprehodili se bomo po terasi, ki poteka vzdolž celotne stavbe. Nato si bomo ogledali še Knjižnico Rog, MKL.

O knjižnici

Knjižnica Rog, nova knjižnica v mreži Mestne knjižnica Ljubljana, deluje v stavbi prenovljenega Centra Rog. Ponuja 22.000 enot raznolikega knjižničnega gradiva. Na voljo je leposlovje, namenjeno vsem starostnim skupinam ter gradivo s strokovnimi vsebinami – med drugim Specialna zbirka Knjižnice Rog s področja ustvarjanja ter kreativnih industrij in posebna zbirka o potovanjih, Samostojni popotnik. V knjižnici je kotiček za otroke, časopisna čitalnica pred vhodom v knjižnico, ki je zmeraj dostopna, prostor za študij in učilnica. Omogočeno je samostojno vračilo izposojenega knjižničnega gradiva tudi izven delovnega časa knjižnice. Nova Knjižnica Rog predstavlja priložnost za aktivno preživljanje prostega časa (na voljo je miza za namizni tenis in ActiveFloor interaktivne igre) ter pridobivanje in delitev izdelovalniških znanj, tudi v povezavi s kreativnim središčem Center Rog.

Center Rog je sodoben izdelovalniški prostor, namenjen vsem, ki radi ustvarjajo z rokami. V hiši je devet proizvodnih laboratorijev, ki predstavljajo prostor za učenje in uporabo tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, digitalnih tehnologij. Z ustvarjalnimi izzivi, od popravila različnih predmetov do izboljšav in izdelave novih, inovativnih in družbeno koristnih izdelkov, se lahko uporabniki ukvarjajo v kuharskem, keramičarskem, tekstilnem, steklarskem, kovinarskem, lesarskem, zelenem labu, labu za nakit ter FabLabu opremljenem s 3D tiskalniki in laserskimi rezalniki. Poleg delavnic je v centru devetnajst projektnih studiev in pet rezidenčnih stanovanj, velika razstavno-prireditvena dvorana, kavarna s teraso ter več trgovin z lokalnimi izdelki.

Zgodovina industrijske dejavnosti na območju, kjer danes stoji Center Rog, sega v leto 1871, ko je Ivan Janesch v Šempeterskem predmestju kupil pašno zemljišče ter leta 1879 na njem zgradil tovarniško poslopje za strojenje kož. Poslopje je sin Ivan Janesch ml. leta 1882 nadgradil za eno nadstropje ter proizvodnjo razširil na izdelavo usnjenih izdelkov. Konec 19. stoletja je tovarna zaposlovala do 100 delavcev. Več na povezavi https://www.center-rog.si/zgodovina-roga/

Zberemo se v ponedeljek, 10. junija 2024, ob 14.55 v vhodni avli Centra Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana. Voden ogled Centra Rog in ogled Knjižnice Rog bosta trajala predvidoma do 16.30.

Prosimo vas, da na el. naslov info@dbl.si potrdite svojo udeležbo. Prijave zbiramo do zasedbe prostih mest oz. najpozneje do četrtka, 6. junija 2024. Število mest je omejeno. Hvala vam.

Lepo vas pozdravljamo.
mag. Ana Zdravje, predsednica DBL, in vodstvo

Vabilo>>>

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)