Med novembrom in aprilom 2022 je ob sredah zvečer (20.00–21.00) preko Zoom-a potekal Tečaj »Angleščina za bibliotekarje«, ki ga je sofinanciral DBL. Udeleženke tečaja je predsednica DBL, mag. Ana Zdravje, zaprosila, da nam sporočijo svoje izkušnje glede tečaja. V DBL namreč razmišljamo, da bi podoben tečaj v prihodnje še ponovili.

Odgovori udeleženk so bili zelo zanimivi in vzpodbudni, zato smo jih nekaj povzeli in vam jih predstavljamo v tej objavi, da bi morda tudi sami našli motivacijo po dodatnem strokovnem izpopolnjevanju iz angleščine.

Draga Ana,

iskrena hvala za vso iniciativo, povezano s tečajem angleščine, pa hvala za redna obveščanja in povezovanje. Tako dober ‘agens’ si. Naklonjena, pozorna, sproščena, praviloma iščoča novo in zanimivo …

Tečaj je bil – kot sem že na zadnjem srečanju sporočila – izjemno dinamičen in intenziven. Všeč mi je, ker se tako vsebinsko kot izvedbeno ni naslonil na kak učbenik, saj bi nas le-ta le oviral. Tako je bil ves prostor namenjen prilagajanju vsebin našim potrebam in željam – kar je tudi ključna ‘lastnost’ tečajev, ki imajo izpopolnjevanje za svoj osnovni namen –, a je bil kljub temu smiselno strukturiran. Menim, da je tečaj v celoti zadostil temu, kar smo pričakovale. Slednje zagotovo velja zame, saj mi je ponudil možnost izpopolnjevanja v vseh štirih jezikovnih spretnostih: govoru, poslušanju, branju in pisanju. Strukturno so se te spretnosti sproščeno umeščale v programsko zasnovo, ki se je vsebinsko postavila na mesto, kamor smo želele: na področje našega dela, torej knjižničarstva, knjig, branja.

Voditeljica, Ajda Rozina Zupančič je svoje delo opravila izjemno profesionalno. S svojo spretnostjo je znala presoditi, kdaj in kako poseči v naša ‘govorjena izvajanja’, da ne bi zmotila toka naše pripovedi. Poslušala nas je, izzivala z aktualnimi vprašanji, izjemno pozorno in spoštljivo komentirala naše napake ter na njih gradila vsebinske jezikovne sklope. (Pisne) domače naloge so bile popravljene izjemno hitro, natančno in pozorno. Vaje s področja slovnice in pravopisa so bile smiselne in povsem na mestu; zelo uporabne.
Tečaje je pričenjala točno. S hudomušnimi vprašanji nas je ogrela in sprostila, hkrati pa ustvarila polje zaupanja, v katerem smo sproščeno (spre)govorile. Zase lahko rečem tudi, da po tečaju bistveno bolj sproščeno komuniciram v angleščini tako govorno kot pisno.
Način izvedbe – po Zoomu – je dober način izvedbe tečaja, saj je časovno in prostorsko učinkovit.

Na prijetno popoldne, z lepimi pozdravi,

Marija

Draga Ana,

meni je bil tečaj fajn, kajti angleščina je moja šibka točka. Všeč mi je bilo, da je bil preko zooma, to pomeni, da sem prihranila čas za odhod na tečaj in prihod domov. Čeprav smo bile preko zooma, pa sem imela občutek, da na tečaju aktivno sodelujem, kajti Ajda je želela, da vsaka vedno pove vsaj nekaj. Z domačimi nalogami sem se urila v pisanju, včasih bolj, včasih manj uspešno. Všeč mi je bila tudi debata po sobah, vedno je bilo zanimivo vprašanje. Še en vidik našega tečaja mi je všeč. Včeraj sem šla na praznovanje 25-letnice Arhiva družboslovnih podatkov na FDV. Koga sem srečala? Marijo. Res sva bili veseli ena druge, pa tega, da sva se spoznali v živo, veliko sva klepetali  in si obljubili, da se še srečava, naslednjič že na dnevu specialnih knjižnic in še kdaj na kakšni pijači. Meni je vedno všeč “mreženje”, spoznavanje novih ljudi, kajti medsebojnega druženja, stikov, ni nikoli preveč. Zdaj poznam tudi tebe, prej si bila zame samo predsednica DBL, zdaj si pa Ana z angleščine, ki jo lahko pokličem ali ji pišem.

Ana, hvala za ves tvoj trud in angažiranost.

Lepo te pozdravljam,

Bojana

Spoštovana Ana,

ta naša angleščina (če se lahko tako izrazim)  je bila zame prava motivacija in bilo mi je lepo v družbi vas vseh, zato se popolnoma strinjam z idejo, da bi DBL v prihodnje organiziral še več takih izobraževanj. Če bom le lahko, se jih bom z veseljem udeleževala. 

Lep pozdrav v Slovenijo. 

Špela

Živio, Ana,

tečaj sem sprva obiskovala redno, potem pa se mi je žal nagrmadilo preveč obveznosti. Poleg tega ravno ob sredah najdlje delam. Sem zmotno mislila, da bom zmogla. Res se opravičujem in upam, da nisem komu odžrla mesta v skupini. všeč mi je bilo prijetno vzdušje ženske skupine; v bistvu si predstavljam, da jih bom vesela, ko/če jih srečam v živo.
Glede tečaja: všeč mi je bila igra 2 resnici 1 laž; fino je bilo, da je učiteljica poslušala naše predloge o tečaju – npr.
začela nam je dajati DN.
Predlogi za izboljšave: raven jezika se mi je zdela prenizka – verjetno bi bilo smiselno razdeliti tečajnice v več skupin glede na predznanje; skupina je bila za konverzacijo prevelika (ko sem bila na tečaju nemščine, nas je bilo npr. največ 6). Hvala ti za organizacijo tečaja.

Upam, da se srečamo kdaj tudi v živo.
Lepo bodi,

Polona

Hello Ana,

I am sending you my last homework. 
Homework : How satisfied were you with the course? What did you like / dislike? Do you have any suggestions for improvement? Write in up to 150 words.

Thank you for your participation and cooperation during past meetings. I hope you manage to make the most of the knowledge you gained in the course.
Thank you for being a truly outstanding teacher. Your passion for teaching and your dedication to your students is obvious in everything you do. I feel so lucky to have been put into your class. I hope you know the priceless impact you are making in so many lives. You expected me to succeed, and this motivated me to keep trying until I did. You set the bar high, and I learned more than I thought I could. You taught me that I am smarter than I thought and that failure is okay as long as I pick myself up and try again. Thank you for believing in me. Many thanks for all the joy-filled days and the invaluable lessons that you have shared with me. Please never change. I am so grateful for the opportunity to take this course. I am amazed by how much I learned. I look forward to doing the work each week, and I feel excited when I get to see the assignments for the upcoming week. Thanks to this course, I already feel so much more confident about my skills, and I am excited to update all of my courses. Being a student has really helped me to understand the student perspective. 

Best wishes.

Marijana

Ana, pozdravljena,

meni je bila angleščina zelooo všeč! Imela sem priložnost, da sem s knjižničarkami iz različnih tipov knjižnic in iz različnih krajev poklepetala prav o vsem, tako o strokovnih temah, kot o domačih ljubljenčkih in hobijih. To, da so vsi ti pogovori potekali v angleščini, je bilo še bolj zanimivo in kar ne morem verjeti, koliko sem se vmes na zabaven način naučila/ponovila angleške konverzacije. Ker ves čas po malem pišem strokovne članke v angleščini, ti lahko povem, da mi je naš tečaj angleščine dal kar nekaj pomembnih nasvetov, ki jih že pridno uporabljam.
Ravno prejšnji teden smo imeli v naši knjižničarji na Erasmus izmenjavi knjižničarja iz Turčije. Moje znanje angleščine je zelo napredovalo in mi sploh ni bil problem govoriti z njim. Zelo sem vesela! Upam, da bo DBL še kdaj organiziral podobne tečaje.

PS Predavateljica Ajda je bila res strokovna in zabavna. Hvala tudi njej!
PS PS Se opravičujem, ker sem na koncu velikokrat manjkala…

Ana
(Skupno 244 obiskov, današnjih obiskov 1)