V četrtek, 21. aprila 2022, ob 17. uri smo se člani Društva bibliotekarjev Ljubljana zbrali pred Knjižnico Polje (soseska Polje IV, Polje 383, 1260 Ljubljana Polje), kjer sta nas sprejela ga. Marjetica Škrlec, vodja Knjižnice Jožeta Mazovca, in vodja Knjižnice Polje, Matej Štendler. Sprehodili smo se skozi knjižnične prostore, si ogledali aktualno umetniško razstavo in spoznali posebnost te knjižnice – njeno Kreativnico.

Ker je bil to prvi dogodek DBL po dveh letih, ki je potekal »v živo«, smo udeleženci prve minute izkoristili za stisk rok, objem, pozdrave in klepet s kolegi in kolegicami. Ob tem smo s kotičkom očesa občudovali čisto novo pohištvo in zadovoljne obraze knjižničnih uporabnikov, ki so bili takrat v knjižnici. Ga. Marjetica Škrlec nas je najprej povabila, da smo »pokukali« na otroški oddelek, kjer se je ravno pričenjala ura pravljic z najmlajšimi bralci. Otroci so komaj čakali, da se podajo v svet domišljije in ob tem kaj lepega ustvarijo …

Nato smo se zbrali v osrednjem delu, kjer se nam je pridružila ilustratorka ga. Zarja Menart, ki nas je popeljala po krajši razstavi svojih likovnih upodobitev bitij iz pravljic. Ga. Zarja je avtorica mnogih ilustracij za otroške knjige, med drugim je upodobila več naslovnic za revijo Zmajček. Pri svojem delu kombinira različne tehnike risanja in animacije. Razložila nam je posebno tehniko ustvarjanja, s katero so nastale njene upodobitve bitij iz pravljic. Medtem smo radovedno občudovali svaritve, ki so bile umeščene na stenah med knjižnimi policami.

Vodja knjižnice, g. Matej Štendler, je povedal nekaj več o procesu načrtovanja gradnje novih prostorov in aktualnih storitvah, ki jih nudijo svojim uporabnikom. Kot je poudaril, je bil tudi sam ves čas vključen v načrtovanje gradnje, zato je sedaj lahko toliko bolj zadovoljen z rezultati. Kot primer je šaljivo navedel, da imajo tuš, ki je namenjen zaposlenim, saj spodbujajo prihod v službo s kolesom oz. spodbujajo gibanje in zdrav slog življenja. Knjižnica Polje hrani več kot 50.000 enot knjižnega in neknjižnega gradiva, prostori so dostopni gibalno oviranim in osebam z vozički.

Poleg knjižnice je večji prostor za prireditve, opremljen z vrhunsko tehnologijo, ki si ga delijo z lokalno skupnostjo. Zaradi epidemioloških razmer ta prostor sicer še ni v rabi, uporabljajo pa zunanjo teraso, ki povezuje knjižnico in prireditveni prostor. Zunanja terasa je primerna za projekt »Knjižnica pod krošnjami« in določene delavnice za ustvarjanje. Uporabniki si lahko gradivo izposojajo in vračajo na knjigomatih, ali pa za pomoč prosijo informatorja, knjižničarja. Vsako lahko vrne knjige tudi v času, ko je knjižnica zaprta (24 ur na dan, vse dni v tednu). To so uredili tako, da se zunanja vrata knjižnice odprejo ob skeniranju črtne kode knjižne nalepke. Obiskovalec nato knjige vrne skozi zato namenjeno režo v vračalnik knjig. Ker smo člani DBL seveda sami knjižničarji, smo dobili privilegij, da smo si lahko ogledali tudi »zakulisje« tega vračalnika knjig. Ta namreč vsako knjigo skenira in razvrsti v enega izmed treh vozov, ki so stojijo poleg (posebej: knjige Knjižnice Polje; rezervirane knjige; knjige, ki so last drugih enot Mestne knjižnice Ljubljana).

Poseben prostor v Knjižnici Polje se imenuje Kreativnica. Gre pravzaprav za dva prostora: študijsko čitalnico in kreativnico, ki sta ločeni z zložljivo predelno steno. Kadar potrebujejo večji prostor, predelno steno v nekaj sekundah zložijo, kadar pa je dovolj manjši prostor, pa ga razdelijo v bolj intimna dva prostora. Prostor je zasnovan zelo praktično, npr. kar iz stropa visijo premikajoči kabli z vtičnicami, da se lažje uporabljajo glede na potrebo in nato hitro pospravijo. Druga zanimivost je omara z drsnimi vrati, ki je hkrati tudi tabla za pisanje. V Kreativnici imajo poleg dveh 3D tiskalnikov tudi druge uporabne stroje in pripomočke, npr. vbodno žago, dremel, spajkalno postajo, akumulatorski vrtalnik in šivalni stroj. Vse te pripomočke uporabljajo tekom dejavnosti, ki jih izvajajo, npr. zelo dobro so obiskane delavnice šivanja, računalniške in programerske delavnice, tečaji 3D tiskanja. Največ dejavnosti je namenjenih mlajšim uporabnikom. Delavnice večinoma izvajajo zaposleni, tudi vodja knjižnice, za kar so na različne načine, samoiniciativno, pridobivali dodatna potrebna znanja in spretnosti. Udeleženci strokovnega obiska smo se lahko prepričali o srčnosti, ki se čuti pri njihovem delu.

Strokovni obisk Knjižnice Polje smo načrtovali že v letu 2020, ko je bila predvidena njena otvoritev v novozgrajenih prostorih na novi lokaciji, vendar smo zaradi epidemioloških razmer obisk prestavili in realizirali letos (2022).

Pripravili: Ana Češarek in Marijana Abe, foto: DBL

Prispevek v PDF>>

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)